Rozgrzewająca zupa na chłodne, jesienne wieczory. Idealna zarówno na obiad jak i na kolację. Nie zawiera mięsa, więc polecana dla wegetarian, również dla wegan, ponieważ nie zawiera produktów odzwierzęcych. Źródłem białka jest tu soczewica.
Przepis na 5-6 porcji:
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 3 średnie bataty
- 1/2 butelki passaty pomidorowej
- 4 szklanki wody
- Piramidka Smaku z Lidla
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek w sprayu
- sól, cynamon
Do garnka wlewamy wodę i passatę, dodajemy soczewicę i pokrojone w kostkę bataty, doprawiamy. Gotujemy ok. 30 minut. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy czosnek i cebulę. Nastepnie dodajemy je do ugotowanej zupy.
Smacznego!☺
Komentarze
Prześlij komentarz