W odwiecznym dążeniu człowieka do wydłużania życia, pragnieniu, które często nie pociąga za sobą konkretnych działań i jeszcze bardziej konkretnych zaniechań, tym czego brakuje najbardziej jest wiedza. Czytelna, jasna, pokazująca to, co nam sprzyja, jak i to, co nas zaburza. po tysiącach lat wielkiego pragnienia, abyśmy wreszcie przestali być głodni, gonitwach z łukami i dzidami za dzikim zwierzem oraz modlitwach o deszcz i łagodne zimy, ludzkość osiągnęła to, co było tylko marzeniem - przestaliśmy być głodni, otacza nas morze jedzenia i ocean żywnościowej obfitości. Jednak dotychczasowe marzenie okazało się być także wielką pułapką. jedną z najpoważniejszych chorób współczesności jest otyłość, a obżarstwo wpisano na listę kluczowych uzależnień behawioralnych. Mając róg żywnościowej obfitości potrzebujemy diety, zrównoważonej, bogatej w to, co sprzyja naszemu zdrowiu.
Książka Mikołaja Choroszyńskiego trafia celnie w tę potrzebę. Jest nie tylko profesjonalna z perspektywy naszej wiedzy o odżywianiu, ale także porywająca i ciekawa, atrakcyjna, a jednocześnie przekonująca. propozycje, jak i co jeść są osiągalne w przeciętnej polskiej rodzinie, dostarczają czytelnikowi nie tylko kulinarnych przepisów, ale także rzetelną wiedzę o naszym zdrowiu, wpływie poszczególnych witamin i minerałów na pracę całego organizmu. To wiedza, która zburzy wiele mitów i domowych przekonań.
Opis pochodzi od wydawcy.
Komentarze
Prześlij komentarz