Mamy okres zimowy, a więc sezon infekcji dróg oddechowych i grypy. Dodatkowo jesteśmy w trakcie drugiej fali koronawirusa. Zatem ważne jest, abyśmy zadbali o wzmocnienie swojej odporności w tak trudnym czasie. Co pomoże wzmocnić naszą odporność?
Jedz zdrowo
Warto zadbać o odpowiednią podaż warzyw i owoców, powinniśmy spożywać ich co najmniej 400 g dziennie, w tym powinny zawierać się 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Warzywa powinny stanowić połowę naszego talerza. Jedz kiszonki np. ogórki kiszone, kiszoną kapustę oraz fermentowane produkty mleczne np. kefir, jogurt naturalny, zawierają one naturalne probiotyki, które poprawią pracę jelit, a jelita w dużej mierze odpowiadają za odporność organizmu. Jedz ryby co najmniej 2x w tygodniu, najlepiej tłuste np. łososia. Zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3, które też wzmacniają naszą odporność. Jeśli nie lubisz ryb lub z jakiegoś powodu nie chcesz ich jeść, warto wtedy pomyśleć o zakupie dobrego suplementu z kwasami omega-3. Warto również wprowadzić do diety produkty takie jak czosnek, imbir czy miód – działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Rusz tyłek z kanapy
Ruch to zdrowie, także dla naszej odporności. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca min. 150 minut tygodniowo umiarkowanej aktywności i min. 2 treningi w tygodniu wzmacniające mięśnie. Pamiętaj, żeby nie przesadzić, zbyt intensywna aktywność fizyczna może przynieść skutek odwrotny i obniżyć odporność.
Wysypiaj się
Dorosły człowiek powinien spać 7-9 godzin w ciągu nocnego spoczynku. Wtedy nasz organizm się regeneruje, aby sprawnie funkcjonować w ciągu dnia. Aby uniknąć problemów z zasypianiem, zrezygnuj z oglądania telewizji czy przeglądania telefonu min. godzinę przed snem, ponieważ te urządzenia emitują niebieskie światło, które utrudnia zasypianie.
Suplementuj witaminę D3
Nie jesteśmy w stanie dostarczyć całościowej dawki wit. D z dietą, w ten sposób możemy ją zapewnić tylko w kilkunastu procentach. Głównym źródłem wit. D jest synteza skórna. Zachodzi ona w okresie wiosenno-letnim, gdy wystawiamy odkryte ok. 20 % ciała nieposmarowanego kremem z filtrem na promienie słoneczne w godzinach 10-15. Dlatego w okresie jesienno-zimowym w naszej szerokości geograficznej niezbędna jest suplementacja. Najlepiej kupić preparat w postaci leku nie suplementu, gdyż suplementy nie muszą przechodzić badań klinicznych, więc nie zawsze możemy mieć pewność co do ich jakości. W aptekach są dostępne dwa leki zawierające wit. D3 bez recepty – Vigantol i Vigantoletten. Warto przed zastosowaniem suplementacji zrobić badanie poziomu wit. D3 w organizmie, a dokładnie badanie 25(OH)D i skonsultować otrzymany wynik z lekarzem, aby dobrał odpowiednią dawkę suplementu. Ważne, aby przyjmować wit. D z posiłkiem, ponieważ ta witamina rozpuszcza się w tłuszczach. Jakiś czas temu pojawił się mit, mówiący, że wraz z wit. D niezbędna jest suplementacja wit. K2. Otóż, jest to nieprawda, ponieważ wit. K2 jest bardzo łatwo dostarczyć wraz z pożywieniem i bardzo mało ludzi ma jej niedobór. Zasada nr 1, nie warto suplementować mikroelementów, w przypadku, których nie mamy niedoboru.
Komentarze
Prześlij komentarz