Pomysł na makaron w wersji bez mięsa, w sosie pieczarkowym. Źródłem białka jest tu ciecierzyca i jogurt skyr. Warto przygotować wegetariański obiad dwa razy w tygodniu, nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem, ponieważ według dietetyków ograniczenie mięsa sprzyja naszemu zdrowui, a według badań naukowych Polacy jedzą mięsa zbyt dużo.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty
- pieczarki
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny skyr
- ciecierzyca
- sól, papryka słodka, pomidory suszone
Makaron ugotować al dente, nie powinien być rozgotowany. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić i dusić. Pod koniec smażenia dodać skyr, smażyć chwilę i wymieszać. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos z patelni i ciecierzycę. Użyłam cieciorki w słoiku, jeśli kupujesz suche ziarna, namocz je w wodzie przez noc, a następnego dnia ugotuj. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz