Dziś kilka przepisów na wytrawne placki. Idealne na szybki obiad, jak i kolacje.
1. Placki z serka wiejskiego
Składniki
1 jajko
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 opakowanie serka wiejskiego 200 g
50 g sera żółtego
4 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
szczypiorek
sól, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka
1 łyżka oleju rzepakowego
Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z resztą składników. Odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie smażyć na oleju.
2. Placki z cukinii
Składniki
1 mała cukinia
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej razowej
2 łyżki mleka
natka pietruszki
sól
2 łyżki oleju rzepakowego
Cukinię zetrzeć na tarce. Wymieszać z resztą składników. Smażyć na oleju małe placki z obu stron.
3. Pieczone placki z cukinii
Składniki
1 cukinia
1 marchew
3 jajka
5 łyżek maki owsianej
sól, pieprz
Sos
jogurt naturalny
musztarda
sól, pieprz
Cukinię i marchew obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z resztą składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać łyżką małe placki. Piec w 180 st. przez 20 minut. Na talerzu polać sosem.
4. Placki z kaszy kuskus
Składniki
100 g kaszy kuskus pełnoziarnistej
2 jajka
cebula
ser żółty
sól, papryka słodka, tymianek, oregano, czosnek
1 łyżka oleju rzepakowego
Kuskus zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Smażyć małe placki z obu stron na oleju.
5. Placki z tuńczyka
Składniki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki serka wiejskiego
3 łyżki maki owsianej
szczypiorek
2 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego
Szczypiorek posiekać. Dodać resztę składników i wymieszać. Smażyć małe placki z obu stron na oleju.
Smacznego😘
Komentarze
Prześlij komentarz