Zacznijmy od rozróżnienia głodu fizjologicznego i głodu emocjonalnego. Głód fizjologiczny daje nam sygnał, że zaczyna brakować nam energii i trzeba uzupełnić jej deficyt. Jednak jedzenie pełni też inne funkcje m.in. psychologiczną i społeczną. W sensie psychologicznym zaspokajamy swoje potrzeby psychiczne, np. akceptacji i bezpieczeństwa. Patrząc ze strony społecznej jest to oznaka troski dla drugiej osoby lub potrzeba nawiązania więzi. Z głodem mylimy też czasem emocje tj. lęk czy zmęczenie. Wynika to z tego, że często w dzieciństwie podawano nam np. słodycze, jako reakcja rodzica na smutek dziecka. Jeśli w dorosłym życiu dużo jemy może wynikać z komunikatów rodzica: "zjedz wszystko", "jedzenia się nie wyrzuca" czy legendarne "zjedz mięso, ziemniaczki możesz zostawić"
Jak odróżnić głód fizjologiczny od emocjonalnego?
Głód fizyczny narasta stopniowo. Czujemy, że burczy nam w brzuchu. Ustępuje po najedzeniu się, przeważnie ok. 20 minut od zakończenia posiłku.
Głód emocjonalny pojawia się nagle. Często mamy wtedy chęć na konkretny produkt. Nie ustępuje mimo sytości. Trudno go kontrolować, odczuwamy silne pragnienie zjedzenia czegoś. Często po zjedzeniu posiłku mamy wyrzuty sumienia.
Co wpływa na wystąpienie głodu?
- zapach jedzenia
- konsystencja jedzenia, np. gęsta
- wielkość porcji - jeśli nałożymy sobie na talerz więcej, jest duże prawdopodobieństwo, że zjemy więcej niż potrzebujemy
- prędkość jedzenia - gdy jemy wolniej, szybciej odczujemy sytość
- rozpraszacze - oglądając tv czy siedząc przy komputerze, zjemy więcej
- nieregularne posiłki - długie przerwy między posiłkami powodują uporczywy głód
- wygląd potrawy - jemy oczami
Jak się nie przejadać?
- jedz uważnie
- jedz tak, aby się nie przejeść
- nie chodź na zakupy głodny, bo kupisz więcej i produkty, których nie planowałeś
Komentarze
Prześlij komentarz